herbata
ziolo

herbata.

Rodzaje herbat.

Herbaty zielone. Herbaty te jak wynika z ich nazwy, zachowują w stanie suchym i w naparze zielony kolor, który jest podstawowym wskaźnikiem jakości zielonych herbat. Im jaśniejszy jest odcień liścia, tym wyższy jest gatunek herbaty. Najwyższe gatunki mają jasnozielony, pistacjowy kolor, ze złocistym lub srebrzystym odcieniem. Odwrotnie, gorsze gatunki zielonych herbat, a także herbaty zleżałe, źle przechowywane, zepsute mają kolor ciemnozielony.

Zasadnicza różnica między zieloną i czarną herbatą, jeśli chodzi o smak i aromat, polega na tym, że zielone herbaty nie posiadają specyficznego "herbacianego" smaku i zapachu. Zielona herbata ma cierpki, a w dużym stężeniu nawet ostry, ściągający smak, przypominającej smak rozgniecionej winogronowej pestki. Ten swoisty smak towarzyszy niemniej swoistemu, szczególnie subtelnemu, ale wyraźnemu aromatowi, z lekka przypominającemu mieszaninę zapachu świeżo wysuszonego siana, albo zwiędłych liści poziomki i płatków róży lub cytrusów.

Herbaty czerwone. Jest to niewielka, lecz całkowicie odrębna grupa herbat, wyróżniająca sie specyficznymi właściwościami smakowymi i aromatycznymi, dzięki którym uważa się je za najbardziej aromatyczne na świecie.
Oolongi (tak też nazywa się herbaty czerwone) łączą w sobie z jednej strony właściwości herbat czarnych a z drugiej - zielonych. Te właściwości jednak tak dziwacznie splatają się i dają tak nowe cechy jakościowe, że czerwonych herbat nie można rozpatrywać jako mechaniczną mieszaninę lub połączenie tamtych odmian.
Oolongi otrzymały nazwę czerwonych, ponieważ proces ich fermentacji przerywa się dokładnie w tym momencie, gdy brzegi i koniuszki listków nabierają czerwonego odcienia.

Herbaty czerwone mają zupełnie szczególny, trudny do opisania, ale za to długo pozostający w pamięci silny, głęboki, trochę korzenny aromat, który większość specjalistów określa jako zdumiewający.
Drugą ważną cechą oolongów jest ich wysoka ekstraktywność i wysoka zawartość taniny. Czerwone herbaty w mniejszym stopniu ulegają procesom utleniania i dlatego są znacznie trwalsze w przechowywaniu niż herbaty czarne.
Można je spożywać z powodzeniem w czystej postaci, ale również doskonale łączą się z czarnymi herbatami, których aromat wzmacniają i uzupełniają zupełnie nowymi odcieniami.

[1] [2]

powered by Łukasz Piotrowski 2006